Sicilië, april 2021

Door Houkje

1 april 2021 - 30 april 2021

De maand april staat in het teken van voorbereidingen om te vertrekken uit de winterhaven. Dat betekent allerlei klussen starten of afmaken: dynamo’s, buitenboordmotor, buitenkussens. We doen ook een aantal gezellige dingen met vrienden in de haven.
Het grootste deel van de maand is het code oranje in Sicilië, wat voor ons betekent binnen de gemeente Ragusa blijven. Alleen van 3 tot en met 6 april is het code rood. Zoveel mogelijk aan boord blijven; alleen de apotheken en supermarkten zijn open. We hebben samen met Wouter & Paula nog de hele maand een huurauto, dus we kunnen wat verder weg om te wandelen. Of met de auto boodschappen doen in Ragusa.
Ik heb het verhaal van april onderverdeeld in:
   1. Klussen
   2. Gezellige dingen
   3. Wandelingen
   4. Vaccinatie

1. Klussen
Donderdag 1 april probeert Henk de nieuwe Mastervolt dynamo. Hij wordt heet, rookt, en laadt maar 10 A, terwijl hij wel 50 A zou moeten doen bij dat toerental. Eerst moest hij er al heel wat af slijpen omdat hij anders niet paste op de motor. Dat krijgt nog wel een staartje.

Henk gaat verder met het testen van de 24V Mastervolt dynamo. Ik moet een aantal dingen aflezen op de laptop en opschrijven. Hij verwerkt dat in een e-mail aan Mastervolt, via onze leverancier NG Shipyards. In het antwoord van Mastervolt staat dat hij nog een aantal dingen moet testen, met een extra kabel ertussen. Ik lees af en schrijf op. Samen met een xml bestand gaat het per email naar Mastervolt. Uiteindelijk stelt NG Shipyards voor aan Mastervolt om een nieuwe dynamo te sturen en deze terug te laten sturen. Daarna duurt het een paar weken voor we de nieuwe ontvangen. Ook van de nieuwe moet weer een stuk afgevijld worden om hem passend te maken, maar de ‘oude’ dient als voorbeeld. Als Henk hem geïnstalleerd heeft probeert hij hem meteen. En ja hoor, hij doet het! De dynamo levert voldoende stroom, zonder heet te worden. Nu kan hij ook de extra 12V dynamo installeren, omdat de onderdelen die hij nog mistte, met de nieuwe dynamo meegestuurd zijn. En gelukkig, die 12V dynamo werkt meteen zonder problemen. Het is dan wel einde van de maand april.

Een klusproject is de Mariner buitenboordmotor. Hij hangt/staat aan een balkje in de kuip, zodat Henk er gemakkelijk aan kan werken. Zonder onderdelen in het water te laten vallen.
Hij maakt hem helemaal open omdat hij de koppakking wil vervangen. 1 schroef zit vast, maar met een brandertje, geduld en getik krijgt hij hem los. Alles wordt schoongemaakt met ontvetter en een aantal dingen spuit hij met Mariner verf. Henk maakt de kop schoon, doet een nieuwe pakking ertussen en dan kan hij er weer op worden gedraaid. Bij de ARD heb ik een grote plastic opbergbak gekocht. Daar kan de buitenboordmotor in proefdraaien. Helaas doet de nieuw aangeschafte momentsleutel het niet.
Henk maakt een houten plankje om de buitenboordmotor op de spiegel vast te zetten, in plaats van de  aluminium beschermingsplaat, die geoxideerd en uit elkaar gevallen is. Nu kunnen we met behulp van een val de buitenboordmotor weer uit de kuip hijsen en daarna laten zakken om hem op de spiegel van de bijboot te monteren. Meteen even proberen. Hij doet het weer goed!

Het koffiezetapparaat moet steeds na 2,5 – 3 weken ontkalkt worden. Er blijft een flinke laag kalk in het kopje ontkalkingsvloeistof achter. Het leidingwater in de haven is dus behoorlijk hard en kalkrijk.

De buitenkussens zijn klaar na de paasdagen. Daarna maak ik nog lusjes in alle korte hoek naadjes. Om de kussens aan elkaar vast te kunnen maken, maar ook om ze aan het platform vast te maken. We moeten een tijd wachten op rustig weer om ze uit te proberen, want het is steeds harde wind van achteren, uit het zuidoosten. 13 april is het ’s morgens mooi rustig en zonnig weer. Ik maak het platform schoon en dan leggen we de kussens er op. Het zit heerlijk!

Ik maak alle draadjes beter vast van mijn spijkerbroek zodat de kraaltjes en lovertjes weer blijven zitten. Want er gingen steeds meer los en dan raakte ik ze kwijt.

Het is donderdagnacht al hard gaan waaien en de wind neemt vrijdag 16 april overdag alleen maar toe. Met uitschieters van meer dan 45 knopen. De wind komt uit het oosten en neemt zout en zand mee. Een lijn van de buurboot Alectryon schaaft langs onze bakboord boeg. Buurman Chris waarschuwt ons en heeft een marinero gebeld. Die helpt om met straps een handdoek om de lijn vast te maken. Daarna maakt Henk nog een lijn om de voorlijn van de buurboot en trekt hem zo een eindje weg.

Het is zaterdag 24 april mooi en vooral rustig weer. Paula gaat de mast van Safari in voor inspectie en om schoon te maken. Henk hijst mij naar boven in de mast met behulp van de elektrische lier met hetzelfde doel. De waterslang en een doekje mee om eerst te spuiten en daarna met het doekje schoon te maken.
We communiceren via Bluetooth en de Bonx app en met Bonx oortjes in. Later ga ik nog een keer naar boven om de schijf te smeren waar de lijn over loopt van de genua. Die schijf piepte verschrikkelijk.

2. Gezellige dingen
Vrijdagavond 2 april zijn we door Mats & Eva uitgenodigd op de Angelina voor ‘happy hour’. Ze serveren gekookte en met viseitjes beklede eieren. En zelf belegde pizza’s uit de oven, heerlijk!
Het is erg gezellig. Pekka & Tuula van Relax zijn er ook. We hebben het over onze zeiltochten van 2 jaar geleden. We zijn allemaal gestart in 2019. En we gingen allemaal voor de winter naar Almerimar. Daar hebben we elkaar leren kennen.

Donderdagavond 8 april zijn we met Wouter & Paula uitgenodigd bij Peter op de Paikea. We eten heerlijk, salade en pasta. Daarna doen we Skipbo, een leuk kaartspel.

De volgende avond om 6 uur zijn we met Mats & Eva uitgenodigd bij Pekka & Tuula op de Relax. Voor drinken en tapa’s. Om te vieren dat hun beide toiletten weer goed werken. Het is gezellig. We zitten de hele avond in de kuip.

Zaterdagavond 10 april hebben we filmavond bij ons aan boord. Om 8 uur komen Mats & Eva, Pekka & Tuula en Wouter & Paula. We kijken naar de film Waterworld. Mooie beelden op groot scherm. Eva heeft popcorn gemaakt en meegenomen. Het is erg gezellig.

Woensdagmiddag 14 april als we na de wandeling terug zijn in de haven blijven we eerst steken onder de pagoda op de centrale steiger. Peter en Mats & Eva brengen bier. Als het bier op is worden we uitgenodigd op de Safari. En het loopt uit op een gezellig feestje. Met allerlei hapjes. Iedereen heeft wel iets meegenomen. We zitten gezellig met 12 personen in de kuip te praten en te lachen. Later is er muziek en wordt er gedanst. Helaas is er voor Luda geen paal in de kuip, zij houdt van paaldansen.

Het is vannacht rustig geworden en de zon schijnt zaterdag 17 april, na een erg onstuimige vrijdag.
Om 3 uur gaan we boulen. Met Mats & Eva en Wouter & Paula. 60 plus tegen 60 min. De oudjes doen het goed en winnen alle 4 games.
Omdat Pekka & Tuula van Relax morgen vertrekken naar Malta en ze hun kuiptent al opgeruimd hebben is de afscheidsborrel met hen op de Wahoo in de kuiptent. Met Mats & Eva en Wouter & Paula. Het wordt een gezellige avond met koude hapjes, warme kipvleugeltjes en frietjes.

Dinsdag 20 april rijden we met Mats & Eva naar het Laboratorio Analisi Battaglia in Ragusa. Ze laten daar een PCR test doen om met een negatief resultaat naar Malta te kunnen zeilen.
Om 18 uur zijn we met Wouter & Paula bij hen aan boord van Angelina uitgenodigd. Voor een ‘say goodbye drink’ omdat ze woensdagochtend vertrekken. Ik zie ze de volgende morgen even na 6 uur achter ons langs varen.

Vrijdag 23 april zijn we samen met Wouter & Paula uitgenodigd op catamaran Pura Vida door Steven & Sharon voor een Maleisisch buffet. Heel gezellig. En super lekker. Rijst, saté, gewokte groene asperges, kip curry.

Zaterdagavond 24 april zijn we samen met Peter uitgenodigd op de Safari. Voor een lekkere maaltijd met rijst, kip in champignonsaus en salade. Met ijs als toetje. Heerlijk.
Wat hebben we het toch goed!
We doen voor de lol een weegsessie, de resultaten blijven geheim. Daarna het kaartspel Pearls. Dat is elke keer weer leuk.

En dan is het vrijdag 30 april. ’s Avonds hebben we Wouter & Paula, Peter, en Steven & Sharon uitgenodigd voor drankjes en een snackmaaltijd. Die bestaat uit kipkantjes en frietjes uit de airfryer, kipvleugeltjes uit de oven en witlofsalade. Sharon komt met tiramisu en ballen met chocolade-ijs als dessert. Erg zoet maar heerlijk! Het is meteen een soort ‘say goodbye party’. De Safari en de Wahoo gaan over een paar dagen vertrekken. Wahoo gaat naar Malta. 11 mei hebben we daar een afspraak op de werf. Om uit het water gelift te worden. De saildrive aan bakboord moet gerepareerd worden. Er lekt water in de olie.

3. Wandelingen
Woensdag 7 april gaan we wandelen met een groep van 14 personen voorbij Ragusa, in de Cava Gria. Het is veel stijgen en dalen. Het hoogteverschil is 500 m. Het is er prachtig, met veel bloemen.

Zondagmiddag zijn we via de zeekant over rotsen en het strand richting de vuurtoren van Punta Secca gewandeld. Dat is buiten de gemeente Ragusa. We zijn er niet helemaal aan toe geweest maar eerder terug gegaan. Het laatste stuk terug gewoon over de weg. Dat loopt toch gemakkelijker.

Woensdag 14 april zijn er 3 auto’s en 15 wandelliefhebbers. Met een beetje inschikken op de achterbank passen er in elke auto 5 personen. We rijden naar het ‘Heartbreak hotel’ (het heet La Pineta) bij Chiaramonte. We hebben deze wandeling al meerdere keren gedaan. Het blijft mooi. We plakken er nog een klein stukje aan vast maar kunnen daar geen rondje van maken. Er is van alles te zien. Een vage Etna in de verte, bijna 100 km bij ons vandaan. Mooie bloemenvelden en bloemen langs en op de paden. Een prachtige lopende zwart-witte ‘vlinder’.

De wandeling met de groep met de groep woensdag 21 april is bij Capra d’Oro. Dezelfde wandeling heb ik gisteren met Wouter & Paula gelopen om uit te proberen. Er zijn 3 auto’s en 14 personen. Het is een heel afwisselende wandeling: vlak, dalend en stijgend. Met veel bloemen overal. Het begin en het einde van de wandeling is langs een weg, waar gelukkig maar een paar auto’s rijden.
Na afloop gaan we met een aantal wat drinken op de Safari. Met chips en pinda’s, broodjes van Catherine, kipnuggets en frietjes. Heel gezellig!

De volgende dag, 22 april, gaan we met 10 personen de Greenwalk doen in Ragusa.
Heel mooi. Groen en bloemen, watervallen en grotten.

Maandag 26 april ga ik met Wouter & Paula en Debora wandelen in de buurt van Giarretana. Prachtig. Meest door het bos met naaldbomen. Een klein deel van de wandeling, in de buurt van de watermolen, hebben we eerder gelopen. In december.

Woensdag 28 april gaan we met 4 auto’s en 14 personen naar Cava d’Ispica. Voor een wandeling van ruim 10 km. Afwisselend, met grotten, veel bloemen en niet zoveel hoogteverschil. Het is warm en dorstig weer. We hebben een extra flesje water mee, dat in de auto helemaal warm geworden is. Bij terugkomst worden er vlakbij de parkeerplaats een aantal grote flessen water gekocht. Heerlijk fris!

4. Vaccinatie
Zondag 18 april hebben we een rustige dag aan boord. Om half 7 ’s avonds lees ik een bericht op Facebook in de MdR Liveaboards groep over vrije inentingen dit weekend in Ragusa. Ik had er vrijdag ook al over gelezen, maar de voorwaarden waren toen: 60-79 jaar, resident zijn in Italië en betaalbewijs kunnen laten zien voor de zorgverzekering in Italië. Daar voldoen we niet aan dus ik heb er verder geen aandacht aan besteed.
Maar nu staat er in het bericht dat je alleen een contract met de haven moet laten zien. En een code fiscale in Italië maakt het gemakkelijker. Die kun je via een website zelf genereren, door je naam, geboortedatum en geboorteland in te vullen. Het lukt niet via Google Chrome, maar wel via Firefox als webbrowser. We besluiten er voor te gaan. We moeten eerst nog wachten tot Wouter & Paula terug zijn met de auto. Zij zijn met een ander stel naar de vaccinatie locatie. De locatie is tot 22 uur open. We vertrekken om 20 uur. Komen eerst op een verkeerde locatie terecht. Na even bellen met Wouter krijg ik de juiste locatie via whatsapp. Het is er vlakbij. Er zijn heel weinig cliënten maar er is veel personeel.
Na onze ID kaart, code fiscale en havencontract te hebben laten zien worden we ingeschreven. We moeten nog wat gezondheidsvragen beantwoorden op een formulier en dan zijn we snel aan de beurt. We krijgen een injectie met Astra Zeneca. Daarna 10 minuten wachten. Met een afspraak op zak voor een 2e vaccinatie op 5 juli zijn we terug in de haven voordat de avondklok in gaat.
Wat grappig is, is dat we ook in Nederland een oproep hadden voor de 1e vaccinatie op 18 april.