Onze duikjes in 2020

Door Henk

29 november 2020

In 2020 hebben we 4 keer gedoken. Veel te weinig natuurlijk. Als we met ons tweeën zijn gaan we ook niet zo snel duiken. Het is veel leuker om met meerdere mensen te duiken. Dit jaar trokken we veel op met Wouter en Paula en ook zij duiken. Dat was wel een stimulans. En onze Zweedse vrienden van de Lady, Niklas en Kristine, hebben ook een keer met ons gedoken. Niklas duikt voor zijn beroep. Iets met vervangen van schroefassen van zeeschepen terwijl ze in het water liggen. Mijn ademautomaat lekte een klein beetje en dat was zeer hinderlijk. Maar gelukkig hadden we Niklas in de buurt met een goed uitgeruste werkplaats aan boord.

Zowel Wouter en Paula van de Safari als ook Niklas en Kristine van de Lady als wij van de Wahoo hebben allemaal een duikcompressor aan boord. Het vullen van de flessen is dus geen probleem. Althans voor wat ons betreft. De eerste keer hadden we de compressor aan dek gezet en blijkbaar vonden onze buren in de ankerbaai dat niet leuk. Ze applaudisseerden tenminste toen de compressor af sloeg omdat de eerste fles weer vol was.

 

Voor de tweede fles hebben we daarom de compressor maar binnen gezet. Alleen wordt het dan te warm en krijgt ie het erg moeilijk. Maar door steeds even een afkoelpauze in te lassen, lukt het toch. In het vervolg laten we de compressor ook mooi binnen staan.

Maar nu onze duikjes. Het waren er in totaal 4. Zie het overzicht kaartje voor de data en de plaatsen.

 

 

 

.

30 juli 2020.

De eerste duik was in de Cala Algaiarens samen met Wouter en Paula. Wij hadden daar in de buurt al een aantal keren gesnorkeld en dat was veelbelovend. En het was goed, niet spectaculair maar meer van: “Ooh, was is duiken toch lekker”. Heerlijk. Waarom doen we dat niet vaker?

Zoals je kunt zien duikt Houkje met volledig pak (3mm) en ik alleen met zwembroek en T-shirt. De watertemperatuur was 27 graden en ik had het echt niet koud. Bovendien scheelt het heel veel gedoe. Deze duik was voor mij nummer 221 en voor Houkje nummer 195. We zijn ruim 40 minuten onderwater geweest. Zie deze link voor een youtube filmpje van deze duik.

 

 

.

4 september 2020.

Onze tweede duik was ook weer samen met Wouter en Paula. Bij Isola Tavolara. Een lang gerekt en hoog eiland met bijna overal steile kusten. Je ziet Isola Tavolara al van verre en het is altijd een indrukwekkend gezicht. Een groot gedeelte van de duikplekken liggen in beschermd natuurgebied. Dit beschermde gebied is weer verdeel in een Zone-A en een Zone-B. In Zone-A mag je helemaal niet komen en in Zone-B alleen onder begeleiding. Dat willen we natuurlijk niet en dus gaan we duiken in Zone-C, net op het randje bij Zone-B. En dat was prima. Een schitterende duik met een niet al te steile drop-off tot een diepte van 50 meter. Maar zo diep zijn we niet geweest.

De plek hadden we ook een beetje geselecteerd op de mogelijkheid om met de bijboten te ankeren. Hoewel dat niet heel belangrijk is want we gooien ons anker overboord en zodra we in het water liggen, gaan we naar het anker toe om deze netjes en stevig achter een steen te haken. Nooit een probleem. Op de terugreis leggen we dan het anker op een plaats waar we hem zo weer omhoog kunnen halen zonder dat we nog een keer het water in moeten om het anker los te maken.

Deze duik was in iets kouder water, namelijk 25 graden. Het was een erg mooie duik met een zeer ruig onderwater landschap en heel veel vis. Zie ook de foto’s in de onderstaande fotogalerij.  

 

 

.

6 september 2020.

De derde duik was bij Isola di Figarolo. Met vele duikplekken. De hele dag zie je ook grote RIB’s met duikers vanuit de havenplaats Aranci langs scheuren. Deze dag gaan we duiken alweer met Wouter en Paula in de Cala Moresco tussen het eiland Isola Figarolo en het schiereiland Sardegna, waar Guglielma Marconi min of meer de radio heeft uitgevonden. Maar onderwater heb je daar niets aan en wij gaan in de diepte duiken en niet naar de seinhut van Marconi  daar helemaal boven. We zijn nog maar net onderwater als we met ons vieren rond een mooie octopus hangen. Even later verder want er is veel vis, zowel groot als klein, en ze zijn totaal niet schuw. Het was een mooie duik bij een watertemperatuur van zo’n 26 graden.

 

Zie voor een impressie de foto’s in de fotogalerij onderaan deze pagina.

 

 

.

8 september 2020.

De vierde duik was ook bij Isola di Figarolo. Maar dan aan de andere kant van dit mooie eiland.. Deze dag gaan we duiken alweer met Wouter en Paula maar ook met Niklas en Kristine van de Lady. Gelukkig geef ik mijn Nikon foto camera deze keer op tijd aan Houkje want deze kan tot maximaal 15 meter diepte en ik ben tot 27 meter geweest. Dat had de camera vast niet overleefd. Maar ik had ook mijn GoPro Hero-3, die tot onbeperkte diepte kan, op mijn voorhoofd en we hebben dus een filmpje van deze duik. En bovendien kon Houkje nu een mooie foto van mij maken. Vooral de achterkant is mooi geworden.

Dit was alweer een erg mooie duik. Hilarisch zelfs want de 5 anderen zaten vol bewondering naar een kerstboom geraamte van betonijzer te kijken en ik hing daarboven en snapte eigenlijk hun geduld voor dat beetje betonijzer niet. Pas later op de terugweg zag ik waar zij naar keken: Naar een compleet kerststalletje.

Ook hier was weer erg veel vis en totaal niet schuw. En lekker helder water tot meer dan 27 meter diep.

Zie voor een impressie de foto’s in de fotogalerij onderaan deze pagina en natuurlijk dit filmpje.