Sicilië, december 2020

Door Houkje

1 december 2020 - 31 december 2020

De maand december is niet geruisloos voorbij gegaan. Er waren zeker een aantal hoogtepunten waarover ik zal vertellen. Tot 21 december was het code geel in Sicilië en hadden we veel mogelijkheden. Daarna een aantal dagen code oranje, waarbij we binnen de gemeente Ragusa moesten blijven. Rond de Kerstdagen en Oud & Nieuw was het code rood, wat betekent vooral thuis blijven.

1 december zullen we gaan shoppen in Ragusa, want we hebben een huurauto.
Maar…. het is mooi rustig en zonnig weer. De komende dagen zal het bewolkt en regenachtig zijn. Dus na overleg met Wouter & Paula besluiten we om een wandeling te doen en bij slecht weer te gaan shoppen.
We rijden naar Scicli en dan richting Modica. Halverwege Modica linksaf een weggetje in, waar we eerst voorbij rijden. Voor het begin van een onverhard pad parkeren we. Het wordt een gevarieerde wandeling, dalen, stijgen, dalen, stijgen. Het hoogteverschil is meer dan 500 meter. We voelen onze benen daarna wel. Maar we hebben genoten van mooie uitzichten, krokusjes en paddenstoelen langs het pad, mestkevers, dennenappelen, een speciaal soort met een schildpadhuid.
Op de terugweg gaan we in Donnalucata op zoek naar de zoetwaterbronnen in het strand. We hebben ze gevonden. Heel apart. Het water is echt zoet!

3 december is het slecht weer en wordt het onze shop dag. We rijden eerst naar Modica. Daar moet volgens Google Maps een winkel zijn die iPhones en andere mobiele telefoons repareert. Henk wil z’n iPhone, waarvan het touchscreen het niet meer doet, laten repareren. Om een goede reserve telefoon te hebben. Hoe we ook zoeken en vragen, de winkel is niet te vinden. Huisnummer 181 en 181A zijn er wel maar 181B niet. Dan maar naar de Apple winkel in Ragusa. Die sturen hem op en over 10 werkdagen is hij klaar. We rijden naar een soort duikschool, ook gevonden op Google Maps. Gevestigd in een garage, samen met een motorclub. Niemand aanwezig. We maken een foto van het papier naast de deur. We willen onze ademautomaten laten nakijken. Dat moet dan maar ergens anders.
Daarna rijden we naar Decathlon, Bricoman en Eurospin. Een goed bestede middag.

Vrijdagmiddag om 13 uur gaan we jeu de boules doen (=boulen) op het strand, met Wouter & Paula en Pekka & Tuula. In de bierpauze komen Mats& Eva er bij.
Vanmorgen heb ik erwtensoep (ook wel snert genoemd) gemaakt, alvast voor 5 december, omdat het lekkerder is als het een dag heeft gestaan. Henk heeft het nog weer opgezet om het wat te laten indikken. Toen hij een aangebrande lucht rook heeft hij het uit gedaan. Maar dat was te laat. We hebben er ’s avonds van gegeten maar het smaakte aangebrand.

Dus ga ik 5 december ‘s morgens op tijd naar de Eurospar om nieuwe ingrediënten voor snert te halen. De inhoud van de pan van gisteren is vissenvoer geworden. Aangebrande snert kun je je gasten niet voor zetten.
Peter, Wouter & Paula komen sinterklaasavond snert eten. En ze vinden het lekker. Daarna gaan we de film ‘de beentjes van Sint Hildegard’ kijken, op groot scherm. Een film van Herman Finkers, met veel humor en een ernstige ondertoon.

Maandag 7 december om 10 uur hebben we afgesproken te gaan wandelen met Wouter & Paula, Lindsay & Lee en Mats & Eva. We rijden met 2 auto’s naar Giarratana. Het laatste stuk is over een weg waar met Europese subsidie om de 10 meter lantaarnpalen neergezet zijn. Compleet met zonnepaneel, windmolen en accu. De wandeling is heel gevarieerd en gaat door een nationaal park, met daarin een gerestaureerde watermolen.

Er zijn altijd wel klusjes. De leidingen van de koelkast en vriezer spoelen we maar weer eens goed door. Want we hoorden het koelwater niet meer stromen. Henk vervangt de anodes van beide apparaten. Ze zijn helemaal ‘op’. Zo ontdekt hij dat er water lekt bij de temperatuurvoeler van de vriezer. Bij het eruit halen blijkt hij helemaal vergaan te zijn. En speurend op internet is het nog niet gelukt een nieuwe temperatuurvoeler te vinden. In het gat van de temperatuurvoeler heeft hij de dop van een oude zinkanode gedraaid. Nu lekt het daar niet meer. Binnenkort gaat Henk een pagina over de koeling aan boord van de Wahoo maken. Daarin zal alles haarfijn uit de doeken worden gedaan.

Donderdag 10 december gaan we weer boulen op het strand. De multi’s tegen de mono’s. De mono’s winnen met 2-1.

Het gebakken brood is deze keer erg ingezakt. En de vorige keer ook al. We mailen foto’s naar de Bakboerderij. René, de eigenaar, belt om te overleggen en hij geeft tips. Minder water gebruiken of een snel-bakprogramma. Minder water gebruiken blijkt de volgende keer te helpen.

Vrijdag wandelen we met Wouter & Paula in de buurt van Donnafugata. Een leuk rondje met bij het begin een verlaten villa. Het moet toen het nog bewoond was heel mooi geweest zijn. Met een prachtig uitzicht.

Zaterdag 12 december is een rustige dag. De afgelopen week was het behoorlijk winderig. Gistermiddag is het grootzeil gebracht door de zeilmaker. Dat kunnen we vandaag monteren. Eerst op de giek hijsen met behulp van het grootzeilval en de onderlijkstrekker. Dan stukje bij beetje omhoog hijsen om de zeillatten er in te schuiven. We hebben wel pech. Eerst valt er een lierhendel in het water. Later een pinnetje van een mastkar. Als alle zeillatten er in zitten kan het zeil naar beneden en opgedoekt worden.
De fok, die in een zeilzak in het net lag, wordt op het zeil gelegd. Daarna doen we de huik er over.

Zondag 13 december om 17 uur zijn we uitgenodigd op de Angelina bij Mats & Eva. Om Santa Lucia te vieren. Lussefika in het Zweeds, met glögg (glühwijn) lussebullar (broodjes, gekleurd met saffraan and pepparkakor (koekjes met de smaak van pepernoten). We zijn een internationaal gezelschap: Fins, Brits, Nederlands en Zweeds. Het is erg gezellig en sfeervol.

Deze week wandelen we op dinsdag. Met 10 personen in 3 auto’s rijden we tot noord van Chiaramonte. We stoppen onderweg bij een tankstation, omdat we vandaar mooi zicht hebben op een besneeuwde Etna. Die meer dan 100 km van ons verwijderd is.
Het is alweer een mooie wandeling in een prachtige omgeving. Eerst hebben we van bovenaf zicht op een meer, genaamd Lago Dirillo. Later lunchen we bij hetzelfde meer.
Het laatste deel van de terugweg is het meest avontuurlijk. Over een oud Romaans pad, dat nogal steil is. En dicht begroeid. We zien onderweg restanten van een stekelvarken. En botten van een …. onbekend dier.
Als we terug zijn in de haven is het pakket uit NL aangekomen. Benjamin de Bie heeft het voor ons verzameld en opgestuurd. Het is erg leuk om het uit te pakken. Allemaal nuttige dingen en ook hagelslag!

Donderdagmiddag boulen we weer met z’n achten op het strand. 60+ tegen 60-. Beide partijen winnen 2 games. Een game is gewonnen als een groep 13 punten heeft.

Zaterdagavond eten we paella samen met Peter op de Safari en daarna doen we het kaartspel ‘Parels’. Het is een leuk spel en we hebben een gezellige avond.

Zondag 20 december vertrekken we om 9 uur met Wouter & Paula in de auto naar Catania. De 20 dagen zijn alweer om. We huren in de aansluitende dure periode een auto voor 18 dagen, tot 7 januari. We hebben een tijd getwijfeld over wel of niet huren rond de feestdagen. Omdat het veel duurder is dan anders, maar ook omdat we weinig bewegingsvrijheid zullen hebben. Het wordt code rood van 24 december tot en met 6 januari met in die periode 4 dagen code oranje: 28, 29 en 30 december plus 4 januari. Code rood is: thuis blijven. Code oranje zegt dat verplaatsen binnen je gemeente mag.
We hebben dus buiten de ophaal- en terugbreng dag 7 dagen om de auto te gebruiken. Toch doen we het. Want nu de auto inleveren betekent terug met de bus. En dat is een heel gedoe. Bovendien delen we de kosten.
We krijgen een Opel Corsa mee. De terugreis gaat met een omweg via Cava Grande. Dat is een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. We doen een stukje maar het begint te regenen, dus gaan we terug. Vanaf de parkeerplaats loopt een hond met ons mee. Als wij stilstaan stopt hij ook. Als we terug zijn bij de auto is hij opeens verdwenen. Het is helaas een regendag vandaag. Maar terug in de haven zijn de luchten prachtig!

Maandag is bij goed weer (en dat is het) wandeldag met de groep. 3 auto’s en 11 personen gaan mee. Naar Chiaramonte, vrij hoog in de bergen. Een prachtige wandeling. Met een verkort stuk, een zogenaamde shortcut. Het is een “natuurpad” wat bijna niet te volgen is vanwege omgevallen bomen. Maar het is wel avontuur. In afstand is het korter, maar in tijd veel langer.
Op de terugweg gaan we in Ragusa de gerepareerde iPhone van Henk ophalen. Het scherm is vervangen en doet het weer. Het is vanaf nu onze reserve telefoon.

Dinsdag gaan we maar weer wandelen want het kan nu nog. Naar Donnafugata. We parkeren in de buurt van het kasteel, Castello di Donnafugata. Het wordt een heen en weertje. Want waar we richting de vallei en de spoorbaan willen is particulier terrein. Met 2 blaffende honden op het erf.
We lopen nog even naar het verlaten stationnetje. Dat wel in gebruik schijnt te zijn. Er hangt een dienstregeling vanaf 13 december 2020. Volgens de dienstregeling zou er al 2 keer een trein langs zijn gegaan in de tijd dat wij wandelen. We hebben er geen gezien.

Woensdag 23 december kunnen we in Ragusa, bij Iblea Techno Service, 5 Sodastream cilinders omruilen. Dat gaan we eerst doen en daarna weer wandelen. Na gezocht te hebben op internet waar je op Sicilië Sodastream cilinders kunt ruilen kwam ik uit bij genoemde winkel in Ragusa. Via whatsapp heb ik een paar keer contact gehad. Er waren eerst 3 cilinders in voorraad. Omdat ik 5 wilde ruilen moest er eerst bij besteld worden. Dat heeft bijna 2 weken geduurd.
Het is druk in Ragusa, er is veel verkeer. Vandaag mag er nog van alles.
We rijden naar Cava d’Ispica. Een historische plaats met grotwoningen, rots graven en een watermolen. Gedurende de wandeling zien we de oude grotwoningen, eentje van heel dichtbij. Het is een mooie wandeling. We lunchen halverwege op een rots met mooi uitzicht. Op de terugweg lopen we over stenen en keien door een droge rivier. Halverwege staat een huis, waar overnacht kan worden door wandelaars. Het is nu gesloten. We laten ons vandaag niet rondleiden bij de watermolen. Want Wouter & Paula hebben dat al eens gedaan. We rijden terug naar Marina di Ragusa.

1e kerstdag is het alweer mooi zonnig weer. Henk maakt mosterdsoep voor vanavond en garnalenspiesjes. Ik ga de cadeautjes inpakken. Voor € 5 per persoon heeft iedereen wat gekocht.
We zijn samen met Mats & Eva en Pekka & Tuula uitgenodigd door Wouter & Paula op de Safari. Ieder stel maakt iets voor het kerstdiner.
Mats & Eva verzorgen het voorgerecht van Italiaanse en Zweedse tapas en daarna een foodquiz. Van kerstgerechten, geprojecteerd op het tv scherm, moeten we raden bij welk land ze horen.
Na het Hollandse hoofdgerecht (gebakken aardappelpartjes, rollade, boontjes en bloemkool) gaan we een dobbelsteen gooien. Wie 1 of 6 gooit mag een cadeautje pakken maar mag het nog niet uitpakken. Als de cadeautjes op zijn spelen we nog 21 minuten door, want er zijn 21 pakjes. Nu pakken we ze bij elkaar weg. Na afloop gaan we om beurten uitpakken. Het meest wordt er gelachen om de rode damesslip, die Pekka gekregen heeft.
Het dessert van roomtaart en chocoladetaart met amandelijs laten we ons daarna goed smaken.

Henk heeft 27 december het stukje over de duikcompressor klaar voor de website. We schrijven er een inleidend berichtje plus nieuwjaarswens bij. Daarna wordt het gepubliceerd. Een aantal mensen reageert meteen en zo hebben we weer leuke contacten.

Maandag is weer wandeldag. Met een groep van 12 personen. We moeten binnen de gemeente Ragusa blijven. Dat geldt tot en met woensdag, dan is het code oranje. We rijden voorbij Ragusa tot vlak bij een riviertje. Helaas is die te diep om over te steken. We proberen het een eindje verder
En ook daar lukt het niet. Dan nog maar wat verder rijden tot de weg de rivier over gegaan is. We parkeren langs de weg. Op een gegeven moment komen we een koeien pad tegen met een en al blubber. Voorzichtig lopen we verder en gelukkig valt er niemand. De rest van het rondje is prachtig en goed te doen.

Henk blijft de volgende dag aan boord. Om olie te verversen van de stuurboord motor.
Hij is ook al een paar dagen af en toe bezig om met de Speedy Stitcher extra sterk kevlar zeilband aan het schootoog van de genua te maken. Hij maakt eerst gaten met een priem. Want het is heel dik materiaal waar de naald doorheen moet.
Ik ga met Wouter, Paula en Peter een wandeling maken. Bij Santa Rosalia langs. Bij een boerderij lopen wat blaffende honden los. Ze doen gelukkig niks. Eentje loopt met ons mee tot de auto en loopt als we wegrijden achter de auto aan. Dat is gevaarlijk want we zijn vlakbij een vrij drukke weg. Wouter rijdt een stuk terug, de hond volgt. Daarna snel terug richting grote weg. De hond blijft nu staan.
Terug in de haven drinken we nog wat bij Peter aan boord van de Paikea. Henk komt ook. Hij is niet blij, want hij heeft ontdekt dat er water in de olie van de saildrive aan stuurboord zit. Om dat op te lossen moet de boot op de kant en dat is balen.

Henk gaat woensdag verder klussen. Een uitlaat demper inbouwen.
Ik ga met Wouter & Paula naar Ragusa om te wandelen. Vandaag is het nog code oranje en mooi weer. Ik heb op Wikiloc een wandeling uitgezocht van ruim 5 km. Helaas begint die vlakbij een rivier die moet worden overgestoken. Hij lijkt te diep. Om er met de auto door te rijden is ook af te raden, omdat er betonijzer in het water ligt waar een paar draden van omhoog steken. We proberen de route met de auto vanaf de andere kant van de rivier te benaderen. Dat lukt ook niet, we komen voor een hek uit waar ‘private’ op staat. Dan maar terug en een andere route opzoeken. We zijn gisteren langs een ‘wandelbord’ gereden. Het blijkt dat we daar een rondje kunnen lopen. Het 1e obstakel is een groep koeien, die naar een verse wei gevoerd worden. Over het pad waar we langs willen. We wachten tot ze allemaal in de wei zijn. De boer groet vriendelijk en vraagt wat in het Italiaans. Hij spreekt helaas geen Engels.
We komen langs een boerderij en horen honden blaffen. Die zitten gelukkig binnen, zo klinkt het. Helaas kunnen ze wel naar buiten en ze komen al blaffend achter ons aan. Ik heb het niet zo op honden. Eerlijk gezegd ben ik er bang voor. Als Wouter net doet of hij een steen oppakt blijven ze staan en lopen even later terug.
Terug in Marina di Ragusa gaan we naar de Eurospar om voor oudejaarsavond inkopen te doen.
Ik maak alvast een pan erwtensoep voor morgenavond.

Oudejaarsdag. We luisteren naar de top 2000.
Peter komt om 6 uur en even later Wouter & Paula. Met hun frituurpan. Ze hebben bitterballen gemaakt. Die smaken heerlijk als ze uit de frituur komen! Bitterballen is 1 van de weinige dingen uit Nederland die we echt missen!
We eten snert met stokbrood. Het dessert bestaat uit stukjes verse ananas met ijs. Heerlijk.
We doen spelletjes: Uno en later Set. Tegen 12 uur gaan we naar de pagoda (een permanente party tent) op de centrale steiger. Daar tellen we met meer mensen af naar 0.00 uur. We wensen elkaar Happy New Year door het klinken met een glaasje champagne.

En dan is dit bijzondere jaar 2020 voorbij. Ondanks alles, Covid-19, lock down, maatregelen tegen de verspreiding van het corona virus, hebben we veel kunnen genieten. Van elkaar, van het zeilen, zwemmen, duiken, wandelen, van mooie plekjes, van heel veel kleine dingen die geen naam hebben. We hopen dat we in 2021 meer vrijheid hebben.

Wat cijfertjes van 2020:
Motoruren: 1. BakBoord 107 en 2. StuurBoord 98, totaal 205.
Dieselverbruik: 410 liter, dat is 2 liter per uur.
Afgelegde mijlen: 1760 in 4,5 maanden, dat is 391 per maand.
Water gemaakt: 6334 liter in 4,5 maanden, dat is ruim 1400 liter per maand.
Totaal uitgaven per maand: € 3.100.