Zeilen

Door Henk

15 mei 2020

Wij hebben de Wahoo indertijd gekocht als een project. Een boot op de wal en ergens in een opslag allemaal splinternieuwe apparatuur ter vervanging van de bestaande apparatuur. Ook de motoren waren nieuw en stonden nog in de kratten rechtstreeks van de fabriek. En (bijna) alle zeilen waren ook nieuw en lagen nog bij de zeilmaker, ‘Quantum Sails’ in Kopenhagen.

Deze zeilgarderobe van de Wahoo bestaat uit 6 zeilen:

 
 

Grootzeil.

Dit is een nieuw zeil en hebben we reeds in Kopenhagen op de Wahoo gezet met behulp van de vorige eigenaar van de Wahoo. Dit zeil is 80,5 m2 maar kan 3 keer worden gereefd naar ruwweg 60 m2, 40 m2 en 20 m2. Het 3e rif hebben we tot nu toe nooit gebruikt en dat willen we graag zo houden. Het grootzeil is gemaakt van ‘Hydranet 533 Fusion Radialcut’, dit is met spectra versterkt Dacron doek met een gewicht van 12,4 Sm-oz (530 gr/m2).

 

Fok.

Samen met het grootzeil vormt dit zeil van 40 m2 de standaard zeiluitrusting van de Wahoo. De fok wordt gehesen tot ongeveer 3 kwart van de mast. Met fok en eventueel gereefd grootzeil zouden we alle winden qua richting en qua sterkte aan moeten kunnen. Omdat de schoothoek tot achter de mast gaat is deze fok eigenlijk geen fok maar een genua. Voor het gemak noemen we dit zeil de fok. De fok is gemaakt van ‘Hydranet 383 Fusion Radialcut’, dit is met spectra versterkt Dacron doek met een gewicht van 9,0 Sm-oz (385 gr/m2).

Genua.

Als we niet heel scherp aan de wind moeten varen en het wat minder waait (tot maximaal 20 knopen schijnbare wind) kunnen we deze grote genua uitrollen. Dit zeil wordt gevoerd op de boegspriet, en wordt gehesen tot bovenin de mast. De genua van 63 m2 is altijd klaar om te gebruiken. Een kwestie van uitrollen en weer inrollen als het te hard gaat waaien of als de windhoek niet meer gunstig is. We noemen dit zeil ‘genua’ maar eigenlijk is het geen genua maar een speciaal voorzeil. Maar voor het gemak noemen we dit zeil onze genua. De genua is gemaakt van ‘Hydranet 433 Fusion Radialcut’, dit is met spectra versterkt Dacron doek met een gewicht van 10 Sm-oz (430 gr/m2).

Code zero.

Waait het nog minder (tot maximaal 12 knopen schijnbare wind) en is het nog een beetje minder scherp aan de wind, dan kunnen we de genua van de boegspriet afhalen en vervangen door de ‘code zero’. Dit special voorzeil van 129,5 m2 is een hightech zeil gemaakt van koolstof en mylar, weegt bijna niets maar kan niet tegen de zon. Dus na gebruik gaat dit zeil onmiddellijk weer onderdeks en wordt de genua weer gehesen.  Zie de ‘code-zero‘ pagina voor een gedetailleerde beschrijving van dit zeil. De code zero is gemaakt van ‘CZ30 Fusion RadialCut’, dit is met aramide versterkt laminaat met een gewicht van 2,3 Sm-oz (100 gr/m2). Zie ook het uitgebreide verhaal over de code-zero.

 

Spinaker.

Dit zeil is niet nieuw maar is nog maar heel weinig gebruikt. Deze spinaker is 200 m2 groot en dat is echt groot. We stellen de eerste keer hijsen nog maar even voor ons uit. Alhoewel, er is wel een slurf bij waarmee het hijsen en strijken een stuk simpeler gaat. Maar we laten deze spinaker toch nog maar even links liggen. Het materiaal, waarvan de spi is gemaakt, is nylon. Verdere specificaties zijn mij niet bekend.

Stormfok.

Deze kleine fok gebruiken we als het echt hard waait. Dat hopen we nooit mee te maken en we denken ook dat we dat niet zo snel mee zullen maken omdat onze tochten altijd maar dagtochten zijn en slechts bij uitzondering 2 of 3 dagen zullen beslaan. Voor zulke korte tochten is de voorspelling van het weer erg goed en als er veel wind wordt verwacht, gaan we niet zeilen maar blijven we gewoon ergens goed beschut liggen. De beide stormfokken (ja, we kunnen ook nog kiezen) hebben we dan ook nog niet geprobeerd en blijven voorlopig nog even onderdeks liggen. De grote stormfok is ongeveer 9,6 m2 en de kleine 3,8 m2.

Voor top en takel.

De uitdrukking ‘voor top en takel’ wordt gebruikt voor een zeilvoering, waarbij alle zeilen zijn verwijderd. Zonder zeilen dus voor gebruik bij zeer harde wind. Dat hebben wij nog nooit meegemaakt. Maar ik heb wel verhalen hierover gehoord. Bijvoorbeeld uit de eerste hand het verhaal van een grote catamaran die in no-time van Riga naar de Zweedse kust is gezeild zonder ook maar één zeil te hebben gebruikt. Dit kan alleen als je eem draaibare mast hebt en laten wij dat nou ook hebben. De mast is over een hoek van ruim 100 graden te draaien en heeft een vleugelprofiel en telt voor 7 m2 zeil..