Duikcompressor

Door Henk

27 december 2020

We zijn in 2010 gestart met duiken bij Miramar in Groningen. En we hebben allebei met de club vele duikjes gemaakt. Een groot voordeel van het lid zijn van Miramar is dat ze een eigen compressor hebben en je op elk gewenst moment je duikflessen weer kunt vullen. Als je onder weg bent dan gaat dat niet zo gemakkelijk. Je moet dan naar een duikwinkel en die zijn niet altijd gemakkelijk bereikbaar. Bovendien kost dat veel tijd waardoor de lol van het duiken er wellicht een beetje af gaat. En als je dan ergens aan de wal wilt vullen dan gaat dat soms heel gemakkelijk maar soms doen ze ook moeilijk. Bijvoorbeeld over de keuringsdatum van je fles. In Nederland moeten de flessen elke 5 jaar worden gekeurd door het “Stoomwezen” maar in Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld elke 3 jaar en in Duitsland elke 2 jaar.

Redenen genoeg om zelf een duikcompressor aan boord te willen hebben. En dus hebben we gezocht naar een voor ons geschikte compressor en dat werd de “Atlantic 100” van Nardi.

In het begin haalden we de compressor voor gebruik naar buiten. Maar onze buren op de ankerplek werden daar niet echt blij van. Want het geeft een flink lawaai. Dus tegenwoordig laten we hem binnen staan en dat gaat ook goed. Alleen bij heel warm weer wordt ie te warm en dan gaat ie moeilijk doen. Hij vraagt dan heel veel Ampères voor de laatste barretjes totdat de hoofdzekering van 16 Ampère er uit vliegt. Dus bij mooi weer moeten we het tijdstip van het vullen een beetje plannen.

Het vullen van mijn lege fles van 12 liter tot 225 bar duurt ongeveer 35 minuten. Houkje haar fles is met 10 liter iets kleiner en dus hebben we na een uur vullen de flessen weer vol.

De compressor blaast elke 10 minuten automatisch af en dat gaat met veel geweld. Er komt dan ook wat condenswater en een beetje olie mee en dat spat dan door de hoge druk van het afblazen alle kanten op. Daarom leid ik de afblaas slang in een emmer met een oude handdoek om de slang gewikkeld. Dat gaat heel goed. Kijk maar eens naar dit filmpje.