Sicilië, januari 2021

Door Houkje

1 januari 2021 - 31 januari 2021

De eerste 3 dagen van het nieuwe jaar is het nog steeds code rood in Sicilië. En ook 5 en 6 januari. We blijven zoveel mogelijk aan boord.
Maandag 4 januari kunnen we wandelen binnen de gemeente Ragusa omdat het dan code oranje is. We gaan met Wouter & Paula net voorbij Ragusa Ibla in de Cava Misericordia wandelen. We noemen dit de ‘Valley walk’. We hebben hem in oktober ook gedaan. Nu starten we aan de overkant van de rivier, omdat de laatste week gebleken is dat het lastig is de rivier over te steken. We kijken er nog wel even en het lijkt dat je een stevige stok nodig bent om de oversteek te wagen. Dat gaan we maar niet doen. We doen het rondje de andere kant om als de vorige keer. Het is weer een erg mooie wandeling! Af en toe wat glibberig. Gelukkig blijven we allemaal op de been.

Met behulp van de foodprocessor maakt Henk van 2 kilo pinda’s en diverse toevoegingen pindakaas. Heerlijk! De 1e lading was al weer op. Het is nu zoveel, dat we wat weggeven aan buurman Chris en aan Guy, die verderop aan onze steiger woont.

Donderdag 7 januari is het tijd om de huurauto om te ruilen in Catania. Voordat we hem inleveren tanken we hem vol. Dat tanken geeft nog wel eens problemen. Bij het 1e tankstation doet de betaalautomaat het niet met een pasje. Dan maar naar de volgende. Als we bijna vast komen te zitten in het verkeer draaien we om naar het 1e tankstation. Nu betalen we met bankbiljetten. Met 1 van € 20 en 1 van € 5 is de tank vol. We zijn een kwartier te laat bij de verhuurder. Gelukkig is dat geen probleem. De volgende keer besluiten we vroeger te vertrekken.
Met de nieuwe huurauto, een Toyota Yaris met slechts 10.000 km op de teller, rijden we naar een natuurreservaat in de zuidoosthoek van Sicilië. Het heet Riserva Naturale Oasi Faunistica Vendicari. Je moet € 3,50 p.p. betalen om binnen te komen. Eigenlijk hebben we dat er niet voor over. Maar Henk en ik hebben geen zin om nog een andere wandeling in de omgeving te zoeken, dus we betalen maar.
Het is een mooie wandeling, maar geen € 3,50 waard. Het museum bij de voormalige tonijnfabriek is gesloten. De fabriek zelf is in 1944 al gesloten, nadat er steeds minder tonijn gevangen werd.

Vrijdagmiddag gaan we na het boulen op het strand naar het happy hour in de Stella Marina bar.

Zaterdag is een regendag. Henk begint met de refit van de badkamer aan bakboord. Allereerst haalt hij het toilet er uit. Alle onderdelen maak ik schoon. Waar veel kalkaanslag aan zit wordt eerst geweekt in azijn. Henk zaagt de vloer er uit. Het hout blijkt nog goed en herbruikbaar te zijn. Dat scheelt, want hardhout is hier moeilijk verkrijgbaar. Het is meest vurenhout wat je kunt kopen.
Alles wat geschuurd moet worden in de badkamer inclusief de losse onderdelen wordt geschuurd. Het is lekker stoffig in de boot, ondanks dat de stofzuiger er steeds bij aan is. Die loopt wel helemaal vol. Gelukkig kan hij uit elkaar en afgespoeld worden.

Maandag is wandeldag. We rijden met 3 auto’s en 11 personen tot voorbij Ragusa Ibla. Een smal weggetje in met een scherpe draai naar links. We parkeren op een wijder stuk, vlakbij de rivieroversteek. We steken de rivier niet over maar hebben juist hier geparkeerd om de wandeling te doen zonder oversteek. Het is de 3e keer dat we deze route wandelen. Omdat het sinds vandaag code oranje is in Sicilië moeten we binnen de gemeente Ragusa blijven. Daardoor zijn de wandelmogelijkheden wat beperkt.
Onderweg wachten we op een lange rij koeien, die via ons pad naar een andere wei lopen. Omdat er geen einde aan de rij lijkt te komen lopen we (de dames) verder aan de andere kant van het muurtje. De achterste in de rij blijkt een stier te zijn. Die hebben we (de dames) op deze manier mooi ontweken. We lunchen bij een huis dat gebruikt kan worden om te overnachten. Maar niet in deze corona tijd. Het is rustig weer en redelijk zonnig. Iedereen geniet.

Dinsdag 12 januari staan we vroeg op. Om 9.00 uur staan we bij het hek naar de steigers, om die te openen voor de medewerkers van Ricca. Zij komen de nieuwe motor brengen. De pallet met motor wordt met een kraantje van de auto getild. En op een palletkar naar de Wahoo gereden. Daar laten ze hem achter op de steiger.
Met hulp van Wouter & Paula hijsen we hem aan boord. Na wat voorbereiding helpt Wouter ’s middags om hem in de machinekamer te laten zakken en in positie te brengen zodat Henk hem aan de saildrive kan koppelen. Daarna wordt hij op de motorsteunen geschroefd. En kan Henk beginnen met alles aansluiten.
Vrijdag is het zover dat de motor gestart kan worden. Hij doet het!

Ik ga met Wouter & Paula mee voor een wandeling binnen de gemeente Ragusa. We rijden binnendoor richting Chiaramonte. We parkeren bij het verlaten hotel ‘La Pineta’. Wouter noemt het ‘Heartbreak Hotel’. Het is een prachtig wandelgebied. De brommer/mountainbike paden zijn af en toe flink steil. Er zitten ‘springschansen’ in en ik kan me niet voorstellen dat je daar met een mountainbike of een brommer van af durft.
Vanaf zondag 17 januari gaat Sicilië 2 weken naar code rood wordt bekend gemaakt. Dan moeten we weer zoveel mogelijk aan boord blijven.
Daarom gaan we zaterdag weer wandelen. Nu met z’n vieren. We parkeren op dezelfde plek als gisteren. Deze keer doen we het rondje in omgekeerde volgorde. Onderweg zien we een dode vos. En bordjes die een gasleiding aanduiden. Metanodotto betekent methaan pijpleiding.

De splinter nieuwe motor ‘rammelt’ nadat hij gestart is. Dat was gisteren bij de eerste keer proefdraaien niet zo. Waar kan dat nu van komen? Henk controleert alles maar kan geen oorzaak vinden. Later komen Wouter & Paula luisteren. Het geluid komt van voren, waar de V-snaar en de dynamo zitten. Henk maakt een geluidsopname van de rammelende motor en mailt die met een vraag naar Ricca. Hij gaat verder met de badkamer vloer. Balkjes waar het rooster op moet rusten vastzetten met epoxy.

Woensdag 20 januari om 9 uur komt een monteur van Ricca. Hij probeert van alles met de motor, maar het rammelende geluid blijft. Helaas spreekt hij geen Engels. De communicatie over de motor gaat via de telefoon met zijn chef in Ragusa. Als hij na ruim 3 uur vertrekt is de boodschap dat ze het probleem aan Volvo voorleggen.
Via een email van Ricca krijgt Henk de reactie van Volvo op de rammelende motor: ‘niets aan doen’, gewoon gebruiken, het is niet erg. We krijgen nog een nieuwe V-snaar omdat die beschadigd is bij het testen.

Als Henk de kraan dicht gedaan heeft na het douchen hoor ik een vreemd hard geluid in de keuken. En daarna hoor ik stromend water. Ik ga kijken en er stroomt water over de vloer. Gauw de waterpomp uitgezet. Het blijkt dat de warmwaterslang die onder het aanrecht door loopt gebarsten is. De barst zit bij het schot waar een week geleden een gat door geboord is. Misschien heeft Henk toen net even met de boor de slang geraakt? Ik haal de kastjes leeg. In alle pannen en plastic bakjes staat water.
Henk snijdt het slechte stukje slang er tussenuit en koppelt de 2 slangen daarna aan elkaar met een slangverbinder en slangenklemmen. Even afwachten of het dicht is voordat ik de keukenkastjes weer kan inpakken.
Ik haal na whatsapp contact (officieel is hij niet open)  een stuk heet-water slang bij de watersportwinkel. Het is zulk mooi weer dat ik met een flinke omweg terug loop naar de haven.

We eten een keer bij Wouter &  Paula en doen na het eten het kaartspel Game of Trains.

Zij eten bij ons door Henk gemaakte maaltijdsoep en daarna doen we het kaartspel Pearls.

De rest van de maand is vooral gevuld met klussen doen. Over het project badkamer volgende maand meer.