Sicilië, november 2020

Door Houkje

1 november 2020 - 30 november 2020

Spelletjesavonden

Omdat het vroeg donker is (voor half 6) en het flink afkoelt als de zon onder is zitten we ’s avonds al bijtijds binnen. Tijd voor spelletjes. De eerste keer is 2 november aan boord van Wahoo. Wouter & Paula en Peter van de Paikea komen eten. Daarna doen we Uno. Een soort pesten met speciale Uno kaarten: beurt overslaan, keren, kleur zeggen, 2/4/6/8/10 of 12 pakken. Erg leuk. Degene die het eerst uit is krijgt de punten van de kaarten, die de rest nog in handen heeft. Wie het eerst 500 punten heeft is de uiteindelijke winnaar.

14 november zijn we ’s avonds samen met Peter van de Paikea uitgenodigd op de Safari. Om pasta te eten en daarna spelletjes te doen. Het kaartspel heet ‘Exploding kittens’. Gekke titel. Het heeft niets te maken met de inhoud van het spel. De eerste ronde moeten we uitvinden hoe het moet. Het is lachen en nadenken en geluk hebben. We vermaken ons er de hele avond prima mee.

Zondagavond 22 november eten we stamppot zuurkool op de Safari, heerlijk! Daarna doen we een kaartspelletje voor 4 personen, treintje leggen. Je begint met aflopende nummers achter een locomotief. Daarna moet je gedurende het spel zorgen dat er oplopende nummers achter de locomotief komen, met behulp van kaarten. Alweer een erg leuk spel.

De vierde spelletjesavond deze maand is zaterdag 27 november bij Peter op de Paikea. Hij heeft een heerlijke salade gemaakt en pasta. Na het eten doen we een aantal potjes Skipbo.

Motorperikelen (vervolg van oktober)

Henk is 1 november begonnen de Volvo Penta motor te demonteren. Na contact en overleg met Ricca in Ragusa. Als de motor klaar staat om opgehaald te worden kunnen we Ricca bellen of mailen.
 3 november takelen we de motor met behulp van een val uit de bakboord machinekamer. Hij komt eerst aan dek te staan op een pallet, waar de nieuwe ankerketting voor Safari op gebracht is. Henk maakt van houten balkjes een goede ondersteuning. Ik naai een hoes om over de motor te doen omdat het ’s nachts vochtig is. 5 november helpen Wouter & Paula om de pallet met motor van het dek naar de steiger te takelen. Met behulp van een 2e handje, vastgemaakt aan een bolder aan de overkant van de steiger. Want de motor is best zwaar. ’s Middags komen 2 mensen van Ricca de motor ophalen. De volgende dag worden we gebeld of we ook de dynamo plus bevestiging komen brengen. Misschien hebben ze een oplossing voor de dynamo.
Om naar Ricca te gaan huren we dinsdag 10 november een auto bij Rasi Rent aan de haven. Voor € 45 per dag. Mats & Eva willen graag mee naar Ragusa en delen in de kosten. We maken er een dagje shoppen in Ragusa van. Naar Bricoman, Decathlon en Eurospin. Bij Decathlon hebben we een mooie SUP plank gekocht.
Bij Ricca is de motor al helemaal uit elkaar gehaald en geïnspecteerd. De gebroken krukas is bekend. Verder moet 1 lager vernieuwd worden. En onze Mastervolt dynamo blijkt toch niet weer gemonteerd te kunnen worden als ze zien dat het geen 12V maar een 24V dynamo is.
Een paar dagen later krijgen we van Ricca een offerte voor de reparatie: tenminste € 3.000, waar nog €750 inspectie- en ophaalkosten overheen komen. Ze bieden ons een nieuwe motor aan voor € 5.000. Alle bedragen zijn exclusief 22% BTW. We kiezen uiteindelijk voor een nieuwe motor. Die kan begin december geleverd worden.
Dan moeten we nog een alternatief zoeken voor de 150 Ampère dynamo, Henk onderzoekt diverse mogelijkheden:

    • Een losse motor, die de Mastervolt dynamo kan aandrijven en de accu’s rechtstreeks laadt met 150 Ampère bij 24V.
    • Een generator, die de accu’s zonder aanpassing kan laden met minimaal 150 Ampère bij 24V.
    • Een ‘standaard’ generator, die 230V wisselspanning levert, wat dan door de acculaders moet worden omgevormd naar 24V gelijkstroom. Liever niet.

Jeu de boules

Elke donderdagmiddag doen we ‘Jeu de boules’ op het oostelijke strand met Wouter & Paula en Mats & Eva, en een aantal keren doen Pekka & Tuula ook mee. Steeds 2 teams tegen elkaar. Soms de multi’s tegen de mono’s, of in dat geval de Scandinaviërs tegen de Nederlanders. Meestal de vrouwen tegen de mannen. We starten steeds vroeger op de middag, omdat het koud wordt als de zon zakt. Om beurten neemt 1 stel voor iedereen bier mee, zodat we na 2 potjes boulen een bierpauze hebben.

Happy hour

Donderdag 5 november is voorlopig de laatste ‘happy hour’ in de Stella Marina bar. Vanwege nieuwe regels in verband met Covid-19 moeten vanaf 6 november alle restaurants en bars sluiten. Ze mogen alleen open voor afhalen.

Vrijdag 20 november om 6 uur begint een happy hour op Wahoo. Pekka & Tuula, Mats & Eva en Wouter & Paula komen. Bij de Eurospar hebben we een 5-liter vaatje Warsteiner gekocht en een kilo kipvleugeltjes om op te warmen. Met behulp van 2 airfryers maken we frietjes en snackjes. We zitten ‘buiten’ in de tent, met af en toe het elektrisch kacheltje aan. Het is heel gezellig!

Zaterdag 28 november om 6 uur ’s avonds zijn we uitgenodigd voor happy hour op de Angelina bij Mats & Eva. Samen met Pekka & Tuula en Wouter & Paula. Vanwege het slechte weer zitten we binnen. Gezellig! De kipkluifjes met warm stokbrood en bloemkoolroosjes en wortelstokjes zijn heerlijk. We bespreken de versoepeling van de corona maatregelen per de volgende dag, 29 november. Dan mogen de restaurants en bars overdag weer open tot 18 uur. Happy hour kan dan weer doorgaan in de Stella Marina bar. En we mogen weer reizen buiten de gemeente Ragusa. Dus we kunnen een auto huren in Catania. Paula heeft al een goedkope auto opgezocht vanaf maandag.

Wandelen

Zaterdag 7 november om 11 uur gaan we wandelen met Wouter & Paula en Mats & Eva. Meteen na de haven aan de oostkant het strand op en dan naar het natuurgebied. Zo dicht mogelijk langs het water, ook over stenen. 1 stukje is lastig. Henk en ik krijgen allebei natte voeten. We steken het grensriviertje over met behulp van een liggende boomstam en lopen nog wat verder langs het strand. Maar omdat we nu al de gemeente uit zijn, wat sinds gisteren niet mag, gaan we terug. Nadat we het riviertje weer overgestoken zijn gaan we lunchen. Zittend op liggende boomstammen.
De terugweg gaat meer bovenlangs. Wel door het natuurgebied. Als we binnen de bebouwde kom van Marina di Ragusa zijn, gaan we weer via het strand. Terug in de haven drinken we wat op de Angelina van Mats & Eva.
’s Avonds komen Mats & Eva bij ons op groot scherm ‘Karate kid new’ kijken. Leuke film over een karate meisje.

Zaterdag 14 november gaan we niet wandelen, in de weekends is het veel drukker dan door de week. We verplaatsen de wekelijkse wandeling naar maandag.
Dus maandag 16 november vertrekken we om 11 uur. Met Wouter & Paula en Mats & Eva. Naar het westen. Langs de zee, over stenen en strand, naar de rivier. Het is even zoeken waar we het gemakkelijkst de droge rivier in kunnen lopen. Juist aan het begin staat wat water. Aan de westkant bij het stenen dijkje naar beneden lukt. Het rivierlandschap is afwisselend vrij open of dichtbegroeid. Geregeld moeten we ons een weg banen en het hoofd bukken. Even voordat we bij de weg over de rivier komen gaan we lunchen. Daarna zoeken we een pad om op de weg te komen. Eerst onder de brug door, dan een paadje rechtsaf. Via een soort vuilnisberg klimmen we omhoog. Over de piepschuim bakjes.
Langs de drukke weg naar de begraafplaats. Vandaar kunnen we via een zandpad binnendoor. Langs kassen in aanbouw. Na ruim 8 km gelopen te hebben drinken we samen wat op de Wahoo.

De volgende maandag 23 november gaan we weer om 11 uur wandelen. Met Mats & Eva en Wouter & Paula. Deze keer naar het oosten en deels langs het strand. Via het natuurgebied onder de weg door naar het noorden. We kunnen een rondje lopen. Halverwege lunchen we, zittend op een muurtje. Bij een veld met wortelen. In het dorp zien we nog een bijzondere boom met stekels op de stam, met mooie bloemen en met een vreemde vrucht. Wat later kapok blijkt te zijn.

Maandag 30 november rijden Wouter en Houkje met Lindsay en Lee van de Britt mee naar het vliegveld van Catania om onze eerste en gezamenlijke huurauto van dit seizoen op te halen. Daar staat een mooie witte Lancia voor ons klaar. Ik geef het rijbewijs van Henk om hem als 2e chauffeur in te schrijven. Dat lukt zonder verdere vragen. De jongeman van het verhuurbedrijf Ararent loopt mee om de beschadigingen te checken. Hij controleert de koelvloeistof en ruitenvloeistof en vult beide reservoirs bij met water. Het oliepeil is goed, ook dat kijkt hij na. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt bij het huren van een auto. Heel bijzonder!
We hebben een voorspoedige terugrit naar Marina di Ragusa.
Omdat het mooi weer is rijden we meteen een uur later met z’n vieren naar Scicly, waar we een leuke wandeling maken. We lopen omhoog en komen bij een oude kerk langs die wordt opgeknapt. Daarna langs een klein kerkje. En in de verte zien we wel 4 grote kerken. Weer beneden gekomen lopen we nog een stukje langs de rivier. Die loopt dwars door de stad en deels er onder door.

Klusjes

Paula gaat bij ons de mast in voor inspectie. En om de grootzeilval en de genuaval los te knopen, zodat die gewassen en geïnspecteerd kunnen worden. Ze verwijdert 1 beschermhoesje (tegen schavielen van de voorzeilen) van de buitenkant van de zaling. Beide hoesjes zijn stuk, die moeten vervangen worden. Zo hebben we een voorbeeld plus de afmetingen. We gaan een stukje leer bestellen bij zwager Bertil Zaal van “Zaal Leatherwear” in de Oude Ebbingestraat te Groningen. Plus nog meer dingen in NL, die onze vriend Benjamin de Bie voor ons wil verzamelen en opsturen.
Henk helpt Pekka met het programmeren van de AlphaPro regeling van een Mastervolt dynamo.
Verder is hij bezig met het maken van een aluminium voetenplank onder het stuurwiel. Deze plank was oorspronkelijk het bankje in een afgedankte rubberboot.
Omdat het kouder wordt en regenachtig maken we 15 november de tent rond de kuip erin, de achterkant en de zijkant aan bakboord. Daar komt meestal de wind vandaan. De volgende dag ook de stuurboordkant vanwege verwachte regen.

18 november brengen we een pakje naar het postkantoor met daarin het “AlfaNetwork 4G-Camp Pro 2+” wifi router met antenne. We hebben een nieuwe gekregen en deze gaat terug naar NL. Maar ook de nieuwe werkt niet goed. Het apparaat moet heel vaak opnieuw opgestart worden en internet werkt veel trager dan via een hotspot op  de telefoon. Daarom hebben we een heel ander merk router besteld.
Bij het postkantoor moet je een nummertje trekken. Ik had dat eerst niet door. Tot er een man na mij kwam (met een pakje), die een nummertje ging halen. Ik ging snel voor hem. Want ik stond al een tijdje te wachten. Hij deed gelukkig niet moeilijk. Er zijn 6 wachtenden voor mij. Achter de balie zijn 2 mensen, waarvan 1 een klant helpt. Na een tijd te hebben gewacht gaat de man die na mij is naar de man achter de balie die geen klant heeft. Ze praten wat in het Italiaans en hij krijgt een formulier dat hij met pen gaat invullen. Even later doet een vrouw (met een pakje) hetzelfde en ze krijgt ook een formuliertje. Dan ga ik ook vragen. Ik krijg een ander formulier, waar internationale op staat. Ik wil eerst zeker weten of het met track & trace verzonden wordt. Via Google translate maak ik dat duidelijk, want de man verstaat geen Engels. Het blijkt inderdaad met track & trace te gaan. Het formulier invullen valt ook nog niet mee. Maar met hulp van Henk lukt het. Als ik dan eindelijk, na een uur wachten, aan de beurt ben, kan het redelijk snel worden afgehandeld. Het pakket weegt 1,4 kg en het verzenden kost € 27.

Paula gaat nog een keer de mast in om de vallen van grootzeil en genua weer vast te knopen. Ik heb ze in een zuurkoolvaatje met daarin een sopje van groene zeep en wat soda gewassen (door het vaatje over de steiger te laten rollen) en weer soepel geworden. De rode kleur in de grootzeilval is doorgelopen, zodat de val een beetje rose geworden is.

De achtertent zit boven het platform niet vastgehaakt. Als het waait uit zuidelijke richtingen flappert het en waait het een stukje naar binnen. Regen kan er ook langs. Ik heb 2 verticale stroken klittenband aan weerskanten van het midden genaaid. Plus 2 eindstukjes van klittenband, waar het zeillatje in klemt. Onder het platform door is een lijn gespannen, waaromheen 2 stroken klittenband geschoven zijn. Die steken tussen het platform en de achterkant door en worden geplakt op de verticale stroken op de tent. Het werkt perfect. De achterkant kan niet meer naar binnen waaien.

Zaterdag 21 oktober is het winderig, het regent af en toe en het is een stuk kouder dan de afgelopen tijd. Binnen hebben we genoeg te doen.
Henk installeert de Teltonika RUT955 router en hij is super tevreden. Deze router heeft heel veel mogelijkheden. En hij werkt de hele dag, zonder steeds internet te onderbreken. De 4G-Camp Pro 2 Plus schuiven we definitief aan de kant.
Er kunnen 2 simkaartjes in de nieuwe router, dus we kopen er een Italiaanse prepaid datakaart bij van provider Tim, 50 Gb voor € 9,95. Eenmalig betalen we € 20 voor de sim kaart plus activeren. Het kost nog wel wat email correspondentie met Teltonika voordat deze simkaart werkt in de router. 1 instelling, de APN, moet aangepast worden. Daarna doet hij het gewoon altijd. Heerlijk dat we eindelijk goed werkend mobiel internet hebben.

Ik ga aan de slag met het vermaken van nieuwe witte T-shirts van Henk. De hals is te nauw. Ik verwijder eerst met een tornmesje de band, alleen aan de voorkant. Dan knip ik een stuk uit de halsopening. De losgetornde band is nu te nauw. Aan beide kanten kom ik 5 cm te kort. Die vul ik op met zwart stof, wat ik uit de zoom van een niet gedragen T-shirt knip. Als het klaar is past Henk het witte T-shirt en hij is tevreden. De hals is ruim genoeg. Nu kan ik beginnen aan de andere 3 T-shirts.

In de winter, als we in een haven liggen, kunnen we gemakkelijk allerlei zaken bestellen en op laten sturen naar het havenkantoor. Zo komt er deze maand een doos voor Wahoo binnen van de Bakboerderij in Roden, waar we bijna 20 kilo broodbakmix besteld hebben in zakjes van 450 gram. We krijgen 12 verschillende soorten. Het brood dat we ervan bakken in de broodbakmachine is heerlijk. We kunnen met 1 brood 3 dagen vooruit.

We hebben een Philips foodprocessor besteld, bij Philips in Italië. Ter vervanging van de elektrische sinaasappelpers, die al ruim 10 jaar dienst doet, uit een kerstpakket van CBN. We gaan hem ook gebruiken om pindakaas mee te maken. We hadden veel pindakaas meegenomen uit Nederland en vorig jaar een aantal potten opgestuurd naar Almerimar. Het zou ideaal zijn om zelf pindakaas te maken. Henk zoekt wat recepten op internet. Omdat we geen ongezouten pinda’s kunnen vinden gebruikt hij zoute pinda’s. De zelfgemaakte pindakaas is goed gelukt en smaakt heerlijk.

Henk sleutelt aan de naaimachine, omdat het spoeltje geen garen opwindt. Hij krijgt het wel iets beter werkend, maar nog niet helemaal goed.

Verder schroeft hij de DeLonghi espressomachine uit elkaar. Omdat die lekt. Er blijkt kalk tussen allerlei onderdelen te zitten. Die laat hij een tijdje weken in azijn. Goed afspoelen en dan alles weer in elkaar zetten. Het apparaat werkt weer goed, helemaal nadat hij met ontkalkingsvloeistof is doorgespoeld.

De aluminium boegspriet is gedemonteerd. Met veel moeite, WD40, gehamer en getik is de binnen buis er uit geschoven. De binnen buis is te kort en moet worden vervangen door een langere buis.

De klussenlijst wordt nog niet korter. Als er een paar klusjes zijn doorgestreept is er intussen ook weer wat bij geschreven.